Sida stoppar stödet till UNWRA efter Israels anklagelser

UTRIKES Efter att Israel anklagat tolv anställda på UNWRA (FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar) för att vara anhängare till Hamas och ha deltagit i attacken mot Israel den 7 oktober 2023 avbröt flera länder sina bidrag till organisationen. Under tisdagen beslöt även den svenska biståndsmyndigheten Sida att avbryta betalningarna. Just nu handlar det om 31 miljoner kronor.

UNRWA avskedade omedelbart alla de anställda som pekats ut som delaktiga i händelserna den 7 oktober, men stoppat bistånd är trots detta ett faktum. Just nu hjälper UNWRA två miljoner människor att överleva en humanitär katastrof, och den stoppade hjälpen kan få förödande konsekvenser. I värsta fall kollapsar det humanitära hjälpsystemet i Gaza kollapsar, menar FN.

I ett gemensamt brev larmar nu över 20 hjälporganisationer att det indragna stödet hotar palestinska liv. Oxfam är en av organisationerna bakom brevet och deras representant Bushra Khalidi säger att deras verksamhet på Gazaremsan är helt beroende av UNWRA.  Läger med tiotusentals flyktingar kommer att stå helt utan hjälp och svält väntar. Hon varnar för en total samhällskollaps när laglösheten griper om sig eftersom alla resurser sinar,  och betonar att detta är en kollektiv bestraffning av hela det palestinska folket.

Norska flyktinghjälpen, NRC, fortsätter med sitt stöd till UNWRA. ”Stater drar in biståndet påverkar livräddande assistans för över två miljoner civila, varav mer än hälften är barn. Befolkningen riskerar svält och sjukdomsutbrott”, skriver NRC i ett pressmeddelande.

2 tankar på “Sida stoppar stödet till UNWRA efter Israels anklagelser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.