Israel anklagar FN-organisation för att ha deltagit i Hamas attack

UTRIKES Israel har anklagat FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, UNWRA, för att vara delaktiga i Hamas attack mot Israel den 7 oktober. De anställda som saken gäller har nu suspenderats, och organisationen har inlett en intern utredning.

– För att skydda byråns förmåga att leverera humanitärt bistånd har jag fattat beslutet att omedelbart säga upp kontrakten för dessa anställda och inleda en utredning för att fastställa sanningen utan dröjsmål, säger UNRWA:s generaldirektör Philippe Lazzarini.

UNWRA ger själva ingen information om hur många personer som sägs ha varit inblandade eller vad de skulle ha gjort. Uppgifter om att det handlar om 12 personer kommer från USA. Israels utrikesminister  vill efter dessa anklagelser se ett stopp för UNWRA:s arbete i de palestinska områdena efter krigets slut, och kallar dem för en ”civil gren av Hamas”. De UNWRA-anställda anklagas för aktivt deltagande i Hamas anfall den 7 oktober, med användning av organisationens fordon och anläggningar, rapporterar Times of Israel.

Israel har redan tidigare varit mycket kritiska mot UNWRA och även mot andra FN-organisationer som de anklagar för partiskhet i kriget. Den FN-organisationen som nu särskilt pekas ut har varit hård i sin kritik av Israels agerande i Gaza, och av det oerhörda lidande som åsamkats den palestinska befolkningen. Det är samma organisation som har det största ansvaret vad gäller skolgång, primärvård och humanitär hjälp till palestinier i Gaza, Västbanken, Jordanien, Syrien och Libanon.

USA pausar nu stödet till UNWRA, liksom Australien, Kanada, Finland, Storbritannien och Italien. Sverige har ännu inte betalat något under 2024, och regeringen söker ”mer information och kommer att återkomma när bilden har klarnat”, säger Sveriges biståndsminister Johan Forssell (M).

Det finns starka skäl att vara kritisk mot vad Israel nu påstår om UNWRA: Anklagelserna passar Israel som hand i handske och sätter effektivt käppar i hjulet för all humanitär hjälp till Gaza, samtidigt som pengarna som kan användas till eventuell sådan hjälp sinar. Dessutom hjälper anklagelserna till att misskreditera FN och UNWRA och underlättar för Israel att kräva total kontroll av palestinska områden efter krigets slut.

3 tankar på “Israel anklagar FN-organisation för att ha deltagit i Hamas attack

  1. Det ligger ju ganska nära till hands att leka med tanken att det var Israel och USA som samarbetade med Hamas kring attacken på Israel. Detta för att få anledning till ett storskaligt angrepp på Gaza, genomföra ett folkmordskrig och i förlängningen lägga beslag på hela Gaza-området inklusive dess stora oljefyndigheterna i dess havsområde.

    Både USA och Israel stödde IS i sitt legosoldatskrig mot Syrien för att lägga beslag på dess rika oljefyndigheter.
    USA har lång erfarenhet på området, och åtminstone sedan dess stöd till muhjahedin i Afghanistan (senare Al Quaida) för och i sin ständiga iver att förinta socialismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.