Stora bondeprotester i Frankrike

UTRIKES På grund av kraftiga ökningar av såväl bensin- som utsädespriser, men också sjunkande försäljningspriser, har franska bönder organiserat stora protester. I över 80 av landets departement har protester organiserats och traktorer har blockerat motorvägar.

De franska bönderna har blockerat centrala vägar i olika delar av landet, bland annat omkring staden Bourdeaux, som är en central knytpunkt i trafiken mellan Frankrike och Spanien. Även omkring Paris har aktioner genomförts och en viktig motorväg har blockerats. En av motorvägarna som går söderut från Lyon ska också ha stängts av på en sträcka av 400 kilometer.

Bakom protesterna finns bland annat ett avskaffande av böndernas subventionerade drivmedel. Utan dessa subventioner blir den ekonomiska bördan för bönderna alltför tung men efter att bönderna hotat med att köra in i Paris med sina traktorer beslutade regeringen skyndsamt att subventionerna inte ska tas bort. 

Trots att regeringen fallit till föga i fråga om subventionerna så fortsätter bönderna sina protester eftersom många av deras andra krav inte har genomförts.

Även i Belgien har bönderna genomfört liknande protester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.