Befolkningsökningen i Sverige lägst på många år

INRIKES Enligt preliminär statistik från SCB kommer befolkningsökningen i Sverige att ha varit lägre än på decennier. Senaste gången befolkningen ökat så långsamt som den gör nu var i november 2001.

Mellan december 2022 och november 2023 ökade den svenska befolkningen med knappt 34 000 och om ingen mirakulös ökning ägde rum i december förra året så kommer befolkningsökningen ha varit den lägsta sedan november 2001, meddelar SCB.

Orsaken bakom handlar inte om radikalt förändrade födelsetal eller något sådant, utan om att utvandringen ökat. Under 2023 invandrade nästan 89 000 människor till Sverige samtidigt som man registrerade 66 000 som utvandrade. Det är den högsta siffran på 2000-talet och har delvis att göra med att Skatteverket i fjol inledde ett arbete med att avregistrera flera tusen folkbokförda människor som efter en granskning visat sig ha flyttat utomlands.

En tanke på “Befolkningsökningen i Sverige lägst på många år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.