Israels anklagelser mot UNWRA är del av en lång historia

UTRIKES Israels militär har nu upptäckt upptäckt tunnlar under FN:organet UNWRA:s högkvarter i Gaza stad. Israel hävdar att tunnlarna har använts av Hamas för eltillförsel.

Det här kommer efter att Israel för att par veckor sedan beskyllde anställda vid UNWRA för att ha deltagit i attackerna mot Israel den 7 oktober 2023 . Till följd av den anklagelsen avskedades direkt nio personer, trots att inga bevis lades fram.

Avskedandena beslutades för att det fanns en risk för att de israeliska anklagelserna skulle påverka organisationens förmåga att verka i Gaza, säger organisationens chef Philippe Lazzarini . Han presenterades med namnen som lästes upp utan att han fick ta del av den skrivna informationen, och påpekar att Israel inte protesterade mot deras anställning för arbete med flyktingar i Gaza, när de fick granska dem tidigare under 2023. Lazzarini rapporterar också att Israel har fryst ett bankkonto för UNWRA och att livsmedel som skickats från Turkiet och som skulle räcka för att livnära runt en miljon människor under en månad har blockerats i den israeliska hamnen i Ashdod.

UNWRA:s förmåga att hjälpa har dock komprometterats oavsett det snabba beslutet, efter att flera länder, däribland USA och Sverige, har pausat sitt stöd.

Efter tunnelfyndet bjöd Israels armé in journalister för att titta på den. Det går inte att helt fastställa att Hamas använt tunneln, men enligt AP:s reportrar på plats fanns åtminstone en del av tunneln under innergården till UNWRA:s byggnadskomplex. Lazzarini hävdar att man inte kände till detta, och att det krävs en oberoende utredning – något som naturligtvis omöjliggörs av kriget.

Israels hat mot UNWRA har en förhistoria

Innan man tar ställning till vad som hänt kan det vara bra att känna till att UNWRA bildades efter det att 700 000 palestinier förvisades från sina hem under bildandet av Israel 1948 – det är det som är Katastrofen, al-Nakhba. Organisationen erkänner deras flyktingstatus och står för olika hjälpinsatser tills de en dag kan återvända till sina hem, så som det sägs i FN-resolution 194.

Israel motsätter sig naturligtvis att de 6 miljoner som är registrerade hos FN-organet ska få återvända och har bedrivit en kampanj riktad mot olika västländer för att upplösa UNWRA . Den israeliska agendan med motstånd mot flyktingorganisationen blir exempelvis tydlig av det stöd från olika politiker som Israels utrikesminister Israel Katz får när han i samband med de senaste anklagelserna  skriver på X att han anser att UNWRA håller liv i flyktingfrågan, hindrar fred och fungerar som Hamas civila gren. Anklagelserna rörande den 7 oktober 2023 och raseriet mot organisationen är alltså inte sprungna ur intet, utan har en förhistoria.

Dessutom ska man hålla i tanken att tunnlar varit palestiniernas sätt att överleva när Israel blockerat Gaza. De har varit en livlina med smuggelgods som transporterats – med allt från snabbmat till mediciner. Därför betyder ett fynd av en ”tunnel” inte automatiskt att man identifierat en ”Hamas-tunnel”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.