Stor naturlig vätgaskälla hittad i Albanien – är det framtidens rena energi?

VETENSKAP, MILJÖ Naturen är full av fler underverk än man kan ana – och ibland är det underverk som om de används på rätt sätt kan hjälpa oss att lösa de olika miljökriser vi står inför. Nu har man exempelvis hittat en av de största fyndigheterna någonsin av naturlig vätgas under gruvan i Bulqizë i Albanien.

Här pyser 200 ton naturlig vätgas per år ut ur berggrunden och bubblar upp ur vatten på gruvans botten, och det har den gjort det under de senaste sex åren.  Det måste bero på att det finns en reservoar långt ner i berggrunden, säger Laurent Truche som är professor i geokemi vid universitetet i Grenoble till SVT.   Under gruvdriften har man antagligen perforerat berget, så att vätgasen kunde komma ut.

– Naturlig vätgas har länge varit en förbisedd ren energikälla som skulle kunna hjälpa oss att reducera våra koldioxidutsläpp, säger han.

Fyndigheten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science och beskrivs som stor, men inte värd att exploatera kommersiellt. Dock skulle man kunna använda gasen som pyser ut på plats. Betydelsen av just det här vätgasfyndet är dels att man för första gången kunnat mäta och forska om vätgasen ordentligt på en stor fynd plats , och att det  visar att sådana här fyndigheter faktiskt finns, och att de förmodligen är mycket fler och mycket större än man hittills trott.

Ren vätgas har hittills varit en bristvara, eftersom vätgasmolekylen gärna reagerar med andra ämnen och bildar exempelvis vatten tillsammans med syre. Idag framställer man vätgas med hjälp av naturgas, och det genererar mängder av koldioxid som ju driver på den globala uppvärmningen.

Ofioliter och mikroorganismer

Gasen hittas i berg som kallas ofioliter (de har bildats när de tektoniska plattorna krockade med varandra och en platta skjuts upp över en annan på land). Ofioliterna innehåller malm med mycket järn som reagerar med vatten och bildar just vätgas. Det finns mängder av sådana här bergformationer över hela världen – och de skulle alla behöva kontrolleras nu för att man ska hitta de stora depåer som kan finnas.

Det pågår dessutom forskning om ifall naturlig vätgas är en statisk energikälla, som olja, som helt enkelt tar slut en dag – eller om den ständigt förnyas, vilket förstås skulle vara det allra bästa. Problemfritt är det hela dock inte i någondera fallet.  De platser där det skulle kunna finnas vätgas inte är samma platser som innehåller olja och naturgas, och är man som vissa forskare optimistisk kan man förstås tro att vätgasen kommer att skapa en hälsosam motvikt till oljeindustrin och få goda geopolitiska konsekvenser  – i annat fall kan man ju mycket väl tänka sig nya krig om vätgasfyndigheter och exploateringsprofit. Och dessutom är vätgasen förstås en energikälla för små organismer i sköra och känsliga ekosystem under jord, där oförsiktig exploatering kan ge skador som vi idag inte kan förutse.

Ändå är det givetvis fantastiskt med de här möjligheterna till ren energi, och vad de lovar för framtiden – men vi behöver hantera både vetenskapen, utvinningen och användningen för mänsklighetens bästa och inte för att maximera profit för de bolag som redan nu börjar satsa på prospektering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.