Sveriges Lärare investerade konfliktkassan i Zambia

FACKLIGT Fackförbundet Sveriges Lärare är storägare i gruvföretaget Arc Minerals, som har sitt säte i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna och verksamheten förlagd till kopparbältet i nordvästra Zambia. I det här företaget har Sveriges tredje största fack­förbund investerat tiotals miljoner ur konfliktkassan.

Sveriges Lärare äger fem procent av aktierna i Arc Minerals, och är därmed bolagets näst största ägare. Värdet på andelen är minst 20 miljoner kronor.

Korruptionsproblem är vardagsmat i Zambia. När det gäller miljökrav är det till exempel billigare att skicka 10 000 dollar som en muta till den som ska inspektera än att uppfylla kraven, menar Joakim Wohlfeil, expert på naturresurser på bistånds­organisationen Diakonia. Fackförbundet har heller ingen representation i bolagets styrelse, något som Wohlfeil tycker är märkligt i vad han kallar en ”etisk högriskbransch”. Riskerna är stora för plundring av natur­resurser från lokal­befolkningen utan rättmätig ersättning, och utan att vara aktiv i företaget riskerar man att bidra till korruption och brott mot miljölagar eller mänskliga rättigheter, anser han.

På Sveriges Lärare uppger man att investeringen följer fackförbundets policy. ”Vi har en kapitalplaceringspolicy, som sätter riktlinjer för hur vi ska agera. Det är något som fastställs av styrelsen. Utifrån det gör vi våra utvärderingar och undersökningar”, säger ekonomichefen Jonas Larsson. Efter avslöjandet om investeringarna har man dock meddelat att man tänker sälja sitt innehav i Arc Minerals.

Etisk placering eller ej, vanliga människor torde fråga sig om investering av konfliktkassan är vad en fackförening ska ägna sig åt, medan den sektor där dess medlemmar arbetar går på knäna på grund av sparkrav från stat och kommun, med allmän personalbrist, stora klasser, otillräckliga resurser för barn med särskilda behov och lärare som bränner ut sig i ansträngningarna att ge eleverna en undervisning värd namnet.

Det går ju lätt att tänka sig en betydligt bättre användning av konfliktkassan – om man inte är en fackbyråkrat med kapitalistiska ambitioner, vill säga…  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.