Vårdförbundet och Sveriges läkarförbund kräver humanitär vapenvila i Gaza

FACKLIGT De två fackförbunden Vårdförbundet och Sveriges läkarförbund kräver i ett gemensamt uttalande bland annat en humanitär vapenvila och att alla vårdinrättningar och all vårdpersonal lämnas ifred.

De båda fackförbunden kräver att internationell rätt respekteras, vilket innebär att vårdpersonal, vårdinrättningar och vårdfordon inte attackeras och att sjukvårdsinrättningar aldrig får användas för annat än att vårda patienter. De kräver vidare att alla patienter som behöver vård också ska få det, samt att en humanitär vapenvila genomförs, i enlighet med den resolution som antogs i FN:s generalförsamling den 12 december.

I uttalandet skriver de också:

Det mänskliga lidandet i Gaza är enormt. Som medmänniskor känner vi sorg och förtvivlan när civila dör av krigs- och terrorhandlingar, och som kollegor känner vi ilska och vrede när sjukhus attackeras och när sjukvårdspersonal utsätts för fara när de gör sina jobb. Sjukhus, sjukhustransporter, patienter och vårdpersonal måste fredas i alla konflikter. De får varken vara måltavla eller utgångspunkt för krigshandlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.