Frankrike och Sverige stärker sitt strategiska samarbete

INRIKES Efter Emanuel Macrons besök i Sverige har Frankrike och Sverige stärkt sitt strategiska samarbete genom ett nytt avtal. Det sker uttryckligen mot det hot som man menar att Ryssland utgör.

Samarbetet rör en rad olika sektorer, alltifrån transporter och militär industri till skogsbruk och AI. Två viktiga områden för samarbetet är kärnkraften och det militära, där de båda länderna bland annat åtar sig att utveckla gemensamma vapensystem och öka sin gemensamma motståndskraft. Med tanke på regeringens vilja att bygga ut kärnkraften spelar också Frankrike en viktig roll, eftersom över 70 procent av landets el kommer från just kärnkraft.

Under vintern har Sverige undertecknat en rad avtal med både västeuropeiska länder och med USA. I december undertecknade man ett så kallat DCA-avtal och något senare fördjupade man banden med Nederländerna. Nu är det Frankrikes tur och det är tydligt att det svenska kapitalets mål är en fullständig integrering av Sverige i det euro-atlantiska blocket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.