Nytt militärt samarbetsavtal mellan USA och Sverige

INRIKES Förhandlingarna om ett nytt militärt samarbetsavtal mellan USA och Sverige har avslutats och USA får nu tillgång till svenska militärbaser i slutet av nästa år. 

Förhandlingarna har gått mycket bra och det finns inga utestående frågor kvar att avhandla. Avtalet är i den meningen slutförhandlat”, skriver chefsförhandlaren Samuel Rudvall i ett mejl till Dagens Nyheter.

Han tycker att förhandlingarna gått bra och räknar med att avtalet (Defence cooperation agreement, DCA), genomförs i slutet av 2024. Syftet är att Sverige lättare och snabbare ska kunna ta emot amerikanskt militärt stöd, vilket ska ske genom att USA får tillgång till ett antal svenska militärbaser och kan lagra försvarsmateriel i landet.

Tydligare än såhär kan det väl knappast visas på vilken sida Sverige ska inlemmas i dragkampen mellan de imperialistiska blocken. Och tydligare kan det väl inte heller göras att världen står inför en massiv upptrappning av imperialismens strider. Här finns inget för den arbetande befolkningen att hämta, utom krig och död. Det är viktigare än någonsin att arbeta för freden och därmed för socialismen –  så länge profithungern får styra finns det inget slut på krig i världen.

4 tankar på “Nytt militärt samarbetsavtal mellan USA och Sverige

  1. Förenta staterna ser Sverige som den idealiska platsen för att projicera sig in i Östersjöområdet. Detta område nekades tillträde till USA och NATO under kalla kriget på grund av den svenska neutraliteten. Svensk mark kommer oundvikligen att innehålla kärnvapen (SD-Moderaternas regim kommer naturligtvis inte att berätta detta för allmänheten). USA har ett ”nuclear sharing”-avtal med Belgien, Tyskland, Italien, Nederländerna och Turkiet (Storbritannien och Frankrike har sina egna kärnvapenarsenaler). Sverige är en idealisk plats att placera kärnvapen som kan riktas djupt in på ryskt och vitryskt territorium.

    Det måste hållas en folkomröstning för att förklara Sverige som ett kärnvapenfritt område.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.