Sverige och Nederländerna har undertecknat ett avtal om fördjupat säkerhetssamarbete

INRIKES Under vintern har de militära avtalen som Sverige undertecknat avlöst varandra. Senast i ordningen var DCA-avtalet med USA, som ger landet tillgång till 17 svenska militärbaser. Nu har också Sverige undertecknat ett generellt säkerhetsskyddsavtal med Nederländerna.

Avtalet innebär ett fördjupat militärt och säkerhetsmässigt samarbete med Nederländerna och bland annat ett utbyte av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter. Det fördjupade samarbetet stärker banden med ett av de länder som var med och grundade Nato och för därmed Sverige ännu djupare in i den euro-atlantiska imperialismens militära strukturer.

Att det är just Nederländerna som man tecknar avtal med är heller inte så underligt. Landet är nämligen en av Sveriges viktigaste handelspartners – det är det tredje största importlandet och det sjunde största exportlandet för Sverige.

Båda länderna har också deltagit i flera imperialistiska operationer tillsammans, bland annat i Mali och Afghanistan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.