Hälsosituationen i Gaza katastrofal

UTRIKES WHO-chefen Tedros Ghebreyesus skriver på skriver på X att 24 fall av hepatit A har konstaterats i Gaza med hjälp av testkit från WHO. Samtidigt har tusentals människor gulsot, vilket troligen beror p att de också har hepatit A.

”De inhumana omständigheterna – knappt något rent vatten, några rena toaletter, eller någon möjlighet att hålla rent i sin omgivning – kommer att sprida hepatit A-viruset ytterligare”, skriver WHO-chefen och säger också att möjligheten att genomföra tester är mycket begränsad eftersom inget laboratorium fungerar i Gaza. Han varnar för att sjukdomen kan spridas explosionsartat och kräver att medicinsk hjälp ska kunna nå fram till de drabbade.

Återigen attacker mot sjukhus

Samtidigt har israeliska styrkor närmat sig stadskärnan i Khan Yunis i den södra delen av Gaza. Attacker genomförs några då meter från Nasser-sjukhuset, som är det största sjukhuset i Gaza som fortfarande delvis är i drift. Under den senaste veckan har man tagit emot hundratals patienter efter de israeliska attackerna mot de södra delarna av Gaza.

Det är möjligt att sjukhuset kommer att tvingas till evakuering och Läkare utan gränser beskriver situationen på sjukhuset som katastrofal. Israeliska tjänstemän hävdar som vanligt att Hamas är verksamma från sjukhusets lokaler, något som förnekas av både Hamas och personalen på Nasser-sjukhuset. Även andra sjukhus befinner sig i farozonen uder striderna.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.