Sverige deltar i Natos största militärövning sedan 1988

UTRIKES Natos militäre befälhavare Chris Cavoli meddelar att runt 90 000 soldater från Nato och Sverige ska delta i Natos största militärövning sedan kalla kriget. Beskedet kom efter samma Natomöte där amiralen Rob Bauer varnade för storkrig.

Övningen kallas Steadfast Defender  (ungefär Uthållig försvarare). Den inleds nästa vecka och pågår fram till slutet av maj. ”Alliansen kommer demonstrera sin förmåga att stärka det euroatlantiska området genom en transatlantisk förflyttning av trupper från Nordamerika, sa Cavoli. Att Sverige deltar visar naturligtvis att vi redan är stadigt införlivade i Nato, formellt medlemskap eller ej.

Situationen soldaterna ska öva på är att en fiende attackerar Natos territorium, vilket utlöser artikel 5 i Nato-fördraget. Enligt artikeln ska ett väpnat angrepp mot en eller flera av parterna i Europa eller Nordamerika betraktas som ett angrepp mot samtliga parter. Man namnger inte Ryssland som fienden rakt ut, men det framstår naturligtvis som självklart att det är vad det handlar om då man talar om en ”nästan jämbördig fiende”.

De senaste övningarna av liknande omfattning ägde rum under kalla kriget 1988 med 125 000 deltagare och år 2018 med 50 000.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.