Rasism ett stort problem för Kommunals medlemmar

FACKLIGT Var femte person utsätts för hat och hot på jobbet på grund av etnisk bakgrund, enligt en ny rapport från Kommunal. Dessutom är  de arbetsrelaterade riskerna för de utlandsfödda mycket större än för svenskfödda arbetare.

Mer än en femtedel av Kommunals medlemmar som är födda utanför Norden har utsatts för hot eller hat de senaste två åren och såväl risken att bli utsatt för trakasserier, mobbning eller osynliggörande, som risken att bli utsatt för anhöriga till exempelvis brukare, är mycket högre i denna grupp.

Utlandsfödda arbetare diskrimineras också genom att de i mycket högre grad får visstidsanställningar än svenskfödda arbetare – sannolikheten att vara visstidsanställd är 300 procent högre för någon född i Afrika, jämfört med någon som är född i Sverige eller Norden.

Samtidigt är statistikens relevans begränsad, eftersom den gjordes bland medlemmar i Kommunal. Det betyder att eftersom organisationsgraden är lägre bland utlandsfödda, så skulle verkligheten kunna se ännu dystrare ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.