Upprop från artister att utesluta Israel från Eurovision

KULTUR Över ettusen svenska artister uppmanar i ett gemensamt upprop EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) och SVT att utesluta Israel från Eurovision song contest på grund av kriget i Gaza.

 Artisterna skriver att EBU uppvisar en anmärkningsvärd dubbelmoral genom att tillåta Israel att delta. Man hänvisar till att EBU 2022 valde att utesluta Ryssland ur tävlingen med anledning av invasionen av Ukraina, och 2021 nekades medlemsbolag från Belarus att delta eftersom landet bröt mot EBU:s pressfrihetsregler. Därför håller inte ursäkten att tävlingen egentligen är en tävling mellan olika public service-bolag och inte mellan länder, menar mean.

I Finland har 1 300 finländska musiker krävt att tv-bolaget Yle sätter press på arrangörerna eller bojkottar tävlingen i Malmö. På Island har kritiken lett till att man inte bestämt sig om man kommer att delta.

Arrangören EBU har meddelat att man inte kommer att utelsuta Israel och SVT hänvisar till att det är EBU som bestämmer vilka som deltar och att SVT förhåller sig till det beslutet.

Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman svarar helt förutsägbart på kritiken med att säga att det är att ge en present till Hamas att signera artisternas upprop och lägger skulden för de tiotusentals civila offren på Hamas ”som använder dem som mänskliga sköldar”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.