Invandrare ska klara SFI och kunna svenska inom tre år

INRIKES Invandrare ska få tre år på sig för att klara kurserna i Svenska för invandrare (SFI) meddelar Tidöpartierna. Därefter har man inte längre rätt till undervisning i svenska.

Detta berättar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L), som menar att det är fullt möjligt att lära sig svenska på ett eller två år. Gränsen sätts generöst till tre år är för att det ska vara tydligt att man bör kunna klara av det.

Nu är det ju så att de som kommer till Sverige har olika bakgrund och talar olika språkEn del är analfabeter och kan inte läsa eller skriva överhuvudtaget – och dessutom kan svenska vara oerhört annorlunda än deras modersmål.

– De med dåliga förut­sätt­ningar måste alltid anstränga sig mer än de med goda förutsättningar. Det är fullt möjligt att lära sig svenska på ett år, på två år. Men nu sätter vi gränsen på tre år för att det ska vara tydligt att det bör man kunna klara av, säger ministern till SvD.

Vi föreslår att man testar rimligheten genom att Pehrson får lära sig tala och skriva tigrinja  (ett icke-indoeuropeiskt språk med egna bokstäver, som man talar bland annat i Etiopien) samtidigt som han får hanka sig fram på bidrag i Addis Abeba ett tag. Självklart ska han ha full frihet att anstränga sig hur mycket han vill under tiden – en frihet som han betonar att de svenska invandrarna givetvis har.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.