Nästan 90 procent av byggnadsarbetarna vill ha arbetstidsförkortning

FACKLIGT Byggnads har undersökt synen på arbetstidsförkortning i den egna fackföreningen och resultatet visar att en övervägande majoritet vill ha en sänkt arbetstid.

Nästan 90 procent av alla byggnadsarbetare är antingen ganska positiva eller väldigt positiva till en sänkt arbetstid, visar en undersökning som Byggnads genomfört bland de egna medlemmarna. 69 procent av de tillfrågade arbetarna anser att en heltidstjänst borde vara 35 timmar eller kortare och de allra flesta skulle använda en sådan arbetstidsförkortning till att tillbringa mer tid med familj och vänner.

Den senaste arbetstidsförkortningen som genomfördes i Sverige var införandet av 40-timmarsveckan 1973. Innan dess arbetade man även på lördagar, vilket gav en veckoarbetstid på 48 timmar.

Frågan om arbetstidsförkortning har seglat upp på agendan den senaste tiden, inte minst på grund av Vårdförbundets strejk, där man kräver just en kortare arbetsvecka. I ett första steg vill man minska arbetstiden med en kvart per dag, vilket blir åtta dagars ytterligare ledig tid på ett år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.