Klimatkrisen för med sig tropiska sjukdomar till Sverige

KLIMAT Med klimatkrisen kommer de tropiska sjukdomarna också till Sverige, för när det blir allt varmare trivs nya mikrober och insekter allt bättre här. Södra Sverige ligger exempelvis i riskzonen för den tropiska sjukdomen nilfeber. Än så länge har dock inget fall dykt upp, även om forskarna är säkra på att det kommer snart.

Nilfebermyggan som sprider sjukdomen har i alla fall redan hittats, och även om risken för att få en allvarlig variant av sjukdomen är liten, så kan den i värsta fall  också vara dödlig.

– Vi behöver inte vara rädda för nilfeber, säger Gülsen Özkaya Sahin, docent i virologi vid Lunds universitet. Men vi behöver vara rädda för den globala uppvärmningen. Om vi inte får kontroll på den så kan absolut tropiska sjukdomar komma till Sverige och andra skandinaviska länder.

Fästingburna virus är också en ökande risk, eftersom de trivs i ett varmare och fuktigare klimat. Våra vanliga fästingar sprider sig norrut och fallen av sjukdomen TBE som sprids av dem ökar. Fästingarna och sjukdomen ökar i hela Europa  och sprider sig både västerut och längre upp i bergstrakterna.

Sjukdomen TBE varierar från person till person: medan vissa knappt märker av den hamnar andra på sjukhus med allvarliga symptom och fara för livet. Vaccination är alltså ett måste!

Nyare fästingarter som bär på allvarligare virus som hittills inte funnits här kan bli vanliga, men än så länge har exempelvis de farligare flyttfågelfästingarna inte etablerat sig i Sverige.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.