Gotlandshem kräver hyreshöjningar på över 17 procent

INRIKES I allmänhet har fastighetsägarna gått ut hårdare i årets hyresförhandlingar jämfört med förra året. Kravet på många håll är en hyresökning på 12 procent. Rekordet sätter dock det allmännyttiga Gotlandshem, som kräver över 17 procents hyreshöjning.

För Gotlandshem, som ägs av Region Gotland, handlar det framför allt om att generera ett överskott. Därför vill man skjuta över ökade kostnader för exempelvis avfallshantering och vatten på hyresgästerna genom att tvinga på dem en hyreshöjning på 17,53 procent. Gotlandshem går därmed ut hårdare i hyresförhandlingarna än någon annan, inklusive privata hyresvärdar, vilket säger en hel del om både staten och kapitalismen.

På en kapitalistisk marknad behöver även de statliga bolagen agera kapitalister och öka sitt kapital. Marknaden tvingar in alla i en mall och det finns ingen möjlighet att i längden stå utanför. Det gäller också staten och de offentliga företagen, som inte heller kan ställa sig över marknaden. Därför agerar också Gotlandshem som den girigaste kapitalist och rättfärdigar sitt agerande med att man ju måste generera ett överskott!

Vad som händer på Gotland kan förhoppningsvis göra tydligare att staten och det offentliga inte är en vän till vanliga människor eller de svagas beskyddare – bland mycket annat är staten också ett verktyg för utsugning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.