Från den andra dagen av det Internationella mötet i Izmir

PARTIET Igår stod det klart att det Internationella mötet för kommunist- och arbetarpartiers har samlat 121 delegater från 68 partier och 55 länder. Under dagen hade Sveriges Kommunistiska Parti, och över 30 andra partier, sin talartid inför mötets plenum. Vi publicerar här ett litet axplock av de ämnen som lyftes fram på mötet igår, i den ordning de presenterades. SKP:s tal finns publicerat här på Riktpunkt, och de andra talen kan läsas på engelska i sin helhet på plattformen Solidnet.

Tidigt på tur stod Mexikos Kommunistiska Partis första sekreterare Pável Blanco Cabrera, som bland annat fördömde antikommunismen hos Venezuelas regering och hur den försöker att ta över Venezuelas Kommunistiska Parti (PCV). Kamrat Blanco kritiserade kommunistiska partier som håller tyst om den statliga repressionen mot PCV, och som vägrar att kritisera Venezuelas ”progressiva” regering, trots att den är arbetarfientlig i sin förvaltning av den venezuelanska staten.

Pakistans Kommunistiska Partis generalsekreterare Imdadullah Qazi förklarade hur Pakistan är fast mellan två imperialistiska block, det USA-ledda västblocket och Kina, och hur exploaterande den kinesiska inblandningen i Pakistans ekonomi är.

SKP:s internationella sekreterare Karl Gunnarssons tal fokuserade på imperialismen. På hemmafronten i form av Sveriges medlemskap i NATO och på den internationella kriget i Ukraina, med krigets påverkan på den kommunistiska rörelsen. 

Slutligen är det värt att nämna Esteban Munoz, generalsekreterare för Schweiz Kommunistiska Parti, som påpekade att vi inte kan återställa socialismens giltighet med de recept som tidigare ledde till Sovjetunionens fall, utan att vi på nytt måste gå marxismens-leninismens väg.

Karl Gunnarsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.