ID-kontroller för att hitta papperslösa ska utföras av reseföretag

INRIKES Regeringen vill ha möjlighet till permanenta gränskontroller för att hindra papperslösa att ta sig in i Sverige. Tågföretag, bussföretag och färjerederier ska användas för att kontrollera passagerarnas identitetshandlingar. Om någon tar sig in i Sverige utan att ha en gällande identitetshandling, ska reseföretaget anses ha brutit mot reglerna och kan få böta upp till 250 000 kronor, föreslår regeringen.

Fackrepresentanterna har i grunden inget särskilt emot identitetskontroller som rotar fram papperslösa att avvisa, kan man förstå av Arbetets artikel. Stefan Zetterlund, ordförande för Seko vid SJ tycker bara det blir en dålig arbetsmiljö med sådana krav och att kontrollerna ska utföras av gränspolisen. Också Olle Blomberg, huvudskyddsombud för förarna på SJ, är skeptisk eftersom personalen får jobba mer, de saknar utbildning och passagerarna kan ju bli aggressiva.

Solidariteten med dem som ska kontrolleras finns inte på agendan. Arbetssituationen för dem som jobbar svart och utnyttjas medan de försöker överleva gömda i ett allt mer flyktingfientligt Sverige, är inget som facktopparna vill ta i – och naturligtvis har de inget att säga om flyktingpolitiken i stort.

SJ påminner om inhyrda väktare för miljonbelopp när det infördes tillfälliga kontroller 2016-2017, neddragen trafik och passagerare som valde andra sätt att resa: med andra ord en smäll mot lönsamheten. Tågbolagets vd Monica Lingegård hotar med indragna tåg, men har annars förståelse för kontrollerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.