Humanitär kris i Gaza – vatten- och bränslebrist

UTRIKES Gränsövergången Rafah mellan Gaza och Egypten är stängd – och ingen vet om det är Egypten eller Israel som vägrar öppna den. Hjälpsändningar köar upp utanför och på insidan hoppas civila med dubbla pass att få komma ut från Gaza.

I Gazaremsan har mer än en miljon människor fördrivits från sina hem efter att Israel uppmanat dem att fly från norra Gaza och ta sig till den södra delen av området. Drygt 60 procent av dem befinner sig nu i området söder om evakueringszonen, enligt FN. Även israeler försöker lämna gränsområdet och befinner sig på flykt.

Från Gaza har myndigheternas talesperson Salama Marouf uttalat sig och rapporterar att omfattningen av dödade, skadade och förstörelsen orsakad av bombingarna har lett till en humanitär kris utan motstycke i Gaza. Han säger att det internationella samfundet måste reagera mot ”etnisk rensning genomförd av ockupationsmakten mot det palestinska folket”, skriver CNN.

En humanitär korridor in i Gaza är än så länge för farlig att öppna , menar Margaret Harris, talesperson för Världshälsoorganisationen. Hon uppger att 44 sjukhus i Gaza träffats av israeliska flygattacker, samtidigt som exempelvis 84 000 gravida kvinnor behöver vård.

Utöver allt annat har nu också Gazas vattenbrist förvärrats, efter att den sista fungerande vattenavsaltningsanläggningen stängt. FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar UNRWA varnar nu för att människor ska drabbas av uttorkning och vattenburna sjukdomar. Gaza behöver 600 000 liter bränsle dagligen för att driva avtten- och avsaltningansläggningar, och även på sjukhusen är bränsletillgången kritisk med endast 24 timmars funktion kvar. Om reservgeneratorerna måste stoppas pga bränslebrist kommer tusentsls patienter att sväva i livsfara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.