Israels markoffensiv skjuts fram, och tusentals är i livsfara i Gaza

UTRIKES Israels väntade markoffensiv mot Gaza skjuts fram, bland annat på grund av vädret, säger en israelisk militärkälla till New York Times. Invasionen flyttas fram ett par dagar, heter det, i väntan på väderförhållanden som gynnar israeliska piloter och drönaroperatörer.

Samtidigt anger den israeliska försvarsmakten IDF att man under natten attackerat fler än hundra militära mål på Gazaremsan. Under tiden har också hundratusentals Gazabor evakuerat söderut i väntan på Israels angrepp. Många invånare är dock kvar i norra Gaza, och tiotusentals rapporteras ha trängt ihop sig i en källare under ett sjukhus.

Alla förnödenheter är på väg att ta slut, och FN varnar för att människor snart kan börja dö av vätskebrist. ”Som en sista utväg konsumerar människor bräckt vatten från jordbruksbrunnar, vilket skapar farhågor om spridning av vattenburna sjukdomar”, skriver FN-organet Ocha i sin senaste rapport. Sjukhusen i Gaza tros ha bränsle för cirka 48 timmar för att driva reservgeneratorer, enligt Ocha, som skriver att avstängningen av generatorer skulle sätta tusentals patienters liv i omedelbar risk.

Till sjukhusen i norra Gaza strömmar samtidigt fler och fler patienter som skadats i bombattackerna. Somliga vårdas ute på gatorna på grund av platsbrist, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). De som får vård är de som är allvarligt sjuka – tusentals med behov av hjälp får gå utan. WHO betonar återigen omöjligheten att evakuera de sjuka under pågående strider, vilket för de flesta skulle vara detsamma som en dödsdom.

Det verkar i ljuset av dessa uppgifter som om hotet om en markinvasion kommer att dras ut tillräckligt länge för att döda tusentals människor redan innan invasionen kommit igång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.