Moderat riksdagsledamot terroristanklagar klimataktivister

INRIKES Den moderata riksdagsledamoten Jan Ericsson anklagar Extinction Rebellion (XR) för terrorism efter att miljöministern Romina Pourmokhtari ställt in ett klimatmöte med hänvisning till just XR.

Under torsdagen planerades ett klimatmöte av organisationen Fossilfritt Sverige med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari som utsänd minister. I sista ögonblick ställer Pourmokhtari in
på grund av ett oklart säkerhetsläge. Det var klimataktivistgruppen Extinction Rebellion om upprörde den liberala superstjärnan med en demonstration som förändrade säkerhetsläget.

Efteråt skriver Sveriges statsministers Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook händelsen, där han likställer XR med totalitära krafter som förstör den demokratiska processen.

Idag skulle klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari delta på ett viktigt klimatevent med Fossilfritt Sverige. Men hon fick ställa in av säkerhetsskäl kopplat till gruppen Extinction Rebellion.

Moderata stortwittraren Jan Ericsson svarar i en tråd på twitter där Kristerssons uttalande kritiseras:

När borgerligheten blir påminda om sin bristfälliga klimatpolitik så är normalsvaret förnekelse och anklagelse. En borgerlig regering kommer aldrig att jobba för klimatets eller folkets bästa utan deras
prioriteringar grundar sig på näringslivets profitjakt. Ulf Kristerssons strategi att kalla klimataktivister för totalitära är ett medvetet narrativ som hans påbackare tar efter för att skjuta klimatproblemet åt sidan och ignoreras så att näringslivet kan fortsätta sitt ansvarslösa produktionssätt.

De verkliga totalitära krafterna håller Kristersson hårt i handen då han är knäpptyst om Turkiets bombningar i Irak och Syrien som dödar och lemlästar civilbefolkningen. Ulf Kristersson fortsätter dock raljera på Facebook:

De här människorna försöker sabotera de demokratiska politiska processerna i Sverige. I förra veckan var finansminister Elisabeth Svantesson och jag i Malmö på en fin och öppen frågestund – en ”onsdags-AW” – på Scandic Triangeln i Malmö. Flera hundra personer hade samlats i en fullsatt bar och ställde frågor om allt ifrån Ukraina till tågförseningar och gränskontroller. Raka frågor och raka svar – precis som det ska vara i politiken. Men så kom några ilskna aktivister som bara ville förstöra mötet, som skrek rakt ut, som vägrade vänta på sin tur och som inte alls brydde sig om några svar.

Att störa och förstöra politiska möten och vägra acceptera att sansat samtal har totalitära krafter sysslat med i alla tider. I andra länder. Men i Sverige ska vi inte göra så. Här ska vi respektera också den som tycker annorlunda – för det är själva kärnan i det demokratiska samtalet. De här grupperna låtsas bry sig om klimatet, men förstör möjligheterna till ett konstruktivt samtal om klimatpolitiken. Det är riktigt, riktigt illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.