Om en skröplig och gaggig man med makt

KRÖNIKA En skröplig och gaggig gammal man kom till Israel. Ofta mår han inte bra. Blir förvirrad, tappar tråden, minns inte vad han sa sist. Några tror att han har blivit senil. Man är tvungen att skriva en fusklapp åt honom. En påminnelselista. Ändå är man inte så säker att han kommer att minnas allt man skriver åt honom.

Den skröpliga mannen har stor makt i sina händer trots att han inte alltid mår så bra. Han kan bestämma att skicka vapen och ammunition till Ukraina. Kan tvinga sina allierande att göra samma sak.

Han skickar hangarfartyg för att hjälpa Israel att bli av med palestinierna, men han ville veta och ha bevis att det inte var Israel som bombade sjukhuset och dödade minst 500 människor, trots att palestinierna inte räknas som sådana.

Den gaggiga mannen, han som ofta inte mår bra, mannen som några tror har blivit senil, blev på några minuter övertygad om att det inte var Israel som bombade utan det var en annan organisation. Det sa han direkt efter att han kom till Israel. Hans rådgivare pustade ut av lättnad. Den gamla gaggiga mannen gjorde inget fel den här gången. Han tror på Netanyahu när han försvarar sitt land, när han vill göra sitt land större. När han vill bli av med alla som hindrar honom och Israels borgarklass att expandera och roffa åt sig mera rikedom, land, naturresurser. Den gamla mannen tycker att det är Israels rättighet att försvara kapitalisternas törst efter mera vinst. Han försvarar samma sak i sitt eget land som också vill expandera. Det är naturligt att försvara alla som vill samma sak.

Den gaggiga mannen och hans kollega Netanyahu har ett och samma problem. De kan inte förstå att dessa palestinier inte fruktar döden. Inte för att de inte älskar livet – de kämpar för livet. De dör för livet. För hemland och fred. De vill inte ha krig och offrar sitt liv för att kriget ska ta slut.

Ingen av gamla mannens och sionistens rådgivare har skrivit en vettig förklaring på fusklappen. Det är en känsla som kommer inifrån som de fruktar mest.

De känner att de som kämpar för livet genom att offra sitt liv kommer att vinna till slut, med solidariteten hos alla världens folk.

 

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.