En flod av sopor – Rio Motagua i Guatemala

MILJÖ I Guatemala har de flesta städer och byar inga system för insamling av sopor . Därför slänger invånarna sina sopor direkt i naturen. Det har lett till att enorma plastdrivor ligger längs stränderna på floden Rio Motagua, där de förgiftar vattnet. Problemet har funnits i årtionden och mängden plast har till och med ändrat flodens lopp.

Soporna har gjort vattnet så förorenat att det inte ens kan användas till jordbruk och plast är inte det enda som slängs: här samlas allt från gamla bildelar till kemikalier. Nu ska en flytande barriär samla in skräpet och rensa upp floden, och samtidigt minska föroreningen i havet.

De som jobbar med detta är den ideella miljöorganisationen BiosferaGT – men vad som ska hända med de enorma kvantiteterna plastsopor som samlas in är oklart. I videoklippet visas sådana mängder att det framstår som fullständigt ohanterligt att bearbeta avfallet på ett hållbart sätt.

Sophantering är alltså bara det första steget av vad som krävs – den industri som producerar dessa ohyggliga mängder engångsplast måste begränsas med kraft, något som kapitalet i Guatemala givetvis inte är intresserade av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.