Högerextremismen vinnare i nederländska val

UTRIKES Efter att den nederländska regeringen föll tidigare i år utlystes nyval. Nu har de hållits och den stora segraren är högerextremisten Geert Wilders parti Partij voor de Vrijheid (PVV) medan de tidigare regeringspartierna förlorat stort.

Med nästan 24 procent av rösterna blir PVV tydligt största partiet. Resultatet ger dem 35 mandat i det nederländska underhuset, som består av sammanlagt 150 ledamöter. De tidigare regeringspartierna, med högerpartiet  Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i spetsen, förlorade sammanlagt 36 mandat och därmed också all möjlighet att fortsätta styra. Näst största parti blev GroenLinks-PvdA, som gjorde relativt stora framsteg och nu är det främsta borgerliga vänsterpartiet i landet. Även det högerpopulistiska BoerBurgerBeweging (BBB) kunde inhösta en ökning i stöd.

Landets monopol kommer dock med största sannolikhet att kräva en stabil regering och tvinga Wilders till förhandlingar med andra partier. Det kommer att innebära kompromisser och förhandlingar, vilket betyder avsteg från den tidigare politiken. Redan nu har Wilders sagt att han är beredd att lägga förbudet mot moskéer och islamistiska center på is och menar att det finns ”viktigare prioriteringar” än islam. Även planerna på ett ”Nexit” från EU verkar prioriteras bort, med motiveringen att det inte finns något ”nationellt konsensus”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.