Argentinas kommunister kommenterar valet i Argentina

UTRIKES Den kontroversiella högerfiguren Javier Milei vann det argentinska presidentvalet när han besegrade socialdemokraten Sergio Massa. Argentinas kommunister hade inför valet uppmanat att inte välja mellan pest eller kolera. Nu kommenterar de valresultatet.

I ett uttalande med titeln ”Bekämpa extremhögern för att omkullkasta det här systemet” konstaterar kommunisterna i Partido Comunista Argentino (PCA) att valet av Milei öppnat upp en mörkare period och att hans valvinst kommer att leda till hårdare angrepp på arbetarklassen. Det betyder dock inte att alternativet hade varit bättre – i själva verket har den tidigare, socialdemokratiska politiken banat väg för det nuvarande valresultatet, menar PCA.

Genom den tidigare förda politiken, där socialdemokrater fört vidare det hårda åtstramningsprogram som den tidigare presidenten Mauricio Macri inledde, har politikerna och kapitalet påverkat folkets situation väldigt negativt – över 60 procent av argentinska barn lever nu i fattigdom!

Ilskan hos de argentinska arbetarna är tydlig på två sätt. Stora delar av de argentinska väljarna, över åtta miljoner, stannade helt enkelt hemma. En annan del gav sitt stöd åt Milei, som delvis lyckades fånga denna ilska och hopplöshet.

Ställda inför detta valet konstaterar kommunisterna att man förblev trogen marxism-leninismen, vilket bland annat innebär att inte ställa sig under någon annans fana och att inte föra ut förvirring till arbetarklassen om dess fiender eller att inte välja den ena fraktionen framför den andra. Detta visar partiets ideologiska styrka, framhåller man:

Vi agerade korrekt när vi uppmanade att inte rösta eller att rösta blankt och idag säger vi att vi måste fördubbla ansträngningarna mot fienden som kommer att styra vårt land de kommande fyra åren tillsammans med andra borgerliga fraktioner.

[…]

Vi kommer att vara kommunisterna som för ut budskapet att vägen ut är erövrandet av makten […] och det är från arbetarklassens motstånd och försök att gå på offensiven […] som nya historiska scenarier kommer födas.

[…]

Vi avvisar idén om att vi bara behöver bekämpa extremhögern och få tillbaka en regering som kännetecknas av en ”nationell och folklig” progressiv administration, eftersom vi som kommunister inte är intresserade av att växla mellan två fraktioner hos kapitalet – vi vill kämpa och förstöra extremhögern samtidigt som vi behöver avskaffa det här exploaterande systemet och bygga ett klasslöst samhälle. Därför säger vi: bekämpa extremhögern för att omkullkasta det här systemet!

En tanke på “Argentinas kommunister kommenterar valet i Argentina

  1. Milieis agenda är en reformistisk version av anarkokapitalism (nedmontering av staten och reglering genom radikal privatisering); mittpunkten är avskaffandet av centralbanken, avskaffandet av alla priskontroller och att låta ”marknaden” (privata bankirer och lånehajar) bestämma räntesatserna. Alla rester av det välfärdssystem som infördes av peronismen kommer att avvecklas och utan tvekan kommer arbetstagarnas pensioner att privatiseras (fonderna kommer att överlåtas till börsspekulanter, vilket skedde under Pinochets diktatur i Chile). Den ”positiva” (sic.) sidan av all denna skräck är att det kan tvinga arbetarklassen att resa sig mot Milei-regimen som en fråga om kollektivt självbevarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.