Israelisk bombning av flyktingläger dödar dussintals

UTRIKES  Flyktinglägret Jabalia utanför Gaza city har bombats av israelisk militär och dussintals människor har dödats. Det är bara en av de bombningar som lett till att FN kallar Gaza för “ett gravfält för barn”.  Ögonvittnesskildringarna är förfärande. Israel påstår nu att flyktinglägret bombades för att döda en ledare för Hamas som tagit över civila byggnader i lägret. Dessutom menar man att varningen att evakuera söderut inte har hörsammats, vilket lett till att civila dödats.

De människor som hörsammat ordern om att evakuera lever idag under fruktansvärda förhållanden i läger i södra Gaza – människor som SVT  talat med säger att döden hade varit att föredra. Södra Gaza är dessutom fortsatt utsatt för israeliska bombningar och riskerar på alla sätt att bli en dödsfälla. 

Hittills har Israels krig mot Gaza dödat 8 525 palestinier, varav 3 542 barn enligt palestinska myndigheter, och detta var alltså före attacken på flyktinglägret.

FN-chef avgår i protest mot organisationens hantering av kriget i Gaza

Tveklöst står världen inför ett folkmord av enorma dimensioner. FN:s maktlösa vädjanden om eld upphör och fördömanden av de massiva attackerna mot civila förklingar ohörda. Craig Mokhiber, chef för Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i New York har avgått för att protestera mot FN:s hantering av vad han kallade ett skolboksexempel på folkmord.

Han menar att USA och många länder i Europa inte bara vägrar att följa sina förpliktelser enligt Genèvekonventionen, utan dessutom beväpnar Israel samtidigt som man lägger ut politiska och diplomatiska dimridåer för att dölja detta.

Mokhibers moraliska resning är ovanlig och värd beundran – men tyvärr lär den bara bli en marginalanteckning i FN:s historia. Organisationen är maktlös inför imperialismens drivkrafter både i Israel och resten av världen. Internationell rätt är inget annat floskler i när det inte passar kapitalet, och kriget i Gaza är bara det senaste exemplet på att FN i realiteten inte kan förhindra folkmord. Något som för övrigt Mokiber också påpekar genom att hänvisa till bland annat Rohingya-folkets öde i Myanmar.

En tanke på “Israelisk bombning av flyktingläger dödar dussintals

  1. Människor som bryr sig om principer och etik, som Craig Mokhiber, är bestörta över den brutala hämndattacken mot palestinska civila. Det mest tragiska är effekterna på palestinska små barn som har slaktats, lemlästats och traumatiserats för livet (som det palestinska barnet som lider av granatchock). Dessa barn är för unga för att ha varit inblandade i attacker mot Israel! Ändå slaktas de ostraffat av IDF. Nu har stridsvagnarna rullat in för att slutföra krossandet av de civila och terrorisera dem så att de flyr för sina liv. Väst fördömer Putin för att han bombar sönder Ukraina, men applåderar Israels bombning av Gaza. Palestinier och ukrainare blöder och dör på samma sätt. Detta enkla faktum undgår västvärldens politiska elit, och det är i slutändan därför som människor som Craig Mokhiber väljer att inte längre gå med på illdådet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.