Kenyanska poliser kan komma att patrullera Haitis gator

UTRIKES Runt 1 000 kenyanska poliser kan skickas till Haiti för att försöka få bukt med gängvåldet som har landet i sitt grepp. Kenya har dock ställt kravet att FN ska utbilda poliserna och bekosta det hela, vilket nu håller på att förberedas.

Kenya, vars främsta ekonomiska intressen ligger i de närliggande länderna i östra Afrika, där man blivit en viktig exportör av kapital, har anmält sig som frivillig till att leda en 1 000 man stark polisenhet för att bekämpa gängvåldet i Haiti. Därmed tar också Kenya klivet ut ur den egna kontinenten för att säkra intressen på annat håll.

Bakom insatsen ligger inte bara det egna kapitalets intressen, utan också en vilja att ytterligare närma sig den euro-atlantiska imperialismen. Genom att säkra Haiti för amerikanskt och västerländskt kapital öppnas också möjligheter för ökat samarbete med bland annat USA och Frankrike, som tidigare var kolonialmakt i Haiti och som sedan landets frigörelse hållit landet i ett järngrepp.

Den kenyanska polisen är dock ökänd för sin våldsamhet och har slagit ner hårt på protester vid flera tillfällen tidigare. Bara i år har polisen i Kenya mördat 100 personer i det egna landet och hur de kommer att agera i Haiti återstår att se.

Än har dock inte insatsen fått klartecken, utan överklagan har lämnats in till domstolar i Nairobi med hänvisning till grundlagen, som säger att den kenyanska polisen enbart får agera i det egna landet. Dessutom kräver den kenyanska regeringen att FN ska bekosta insatsen och att poliserna måste få utbildning, som också måste ske i FN:s regi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.