Protester mot drastiska hyreshöjningar

INRIKES I onsdags fortsatte protesterna mot de aviserade kraven på hyreshöjningar som kommer från fastighetsägarna, både privata och Allmännyttan. Som här i Stockholm vid Stadshuset där en majoritet av S, MP och V filar på budgeten för 2024. Visserligen förhandlas hyror mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägarna men kommunerna pressar sina kommunala bolag att avsätta vinst för att kunna fylla svarta hål. SKP Stockholm var på plats.

Mitt emot Stadshuset med sina praktutrymmen som Blå hallen och Gyllene salen stod de protesterande i regn, snö och blåst med ett ynka litet tält för att åtminstone skydda talarna och trumslagarna som inledde manifestationen. De som kallat till protesterna var de stridbara hyresgästföreningarna Södermalm och Södra Järva, samt Järva stadsdelsråd och åtta lokala hyresjästföreningar. Det var alltså inte Hyresgästföreningen för hela region Stockholm; man kan undra om den blir försiktig så snart en så kallad röd majoritet sitter vid rodret i Stadshuset.

SKP skrev ett bostadspolitiskt manifest för ett år sedan som delades ut som flygblad i går. Våra krav överensstämmer i hög grad med Hyresgästföreningens syn, med den skillnaden att manifestet ser bostadsfrågan i ett större sammanhang. Fastighetsbranschen är bland de mest vinstgivande delarna av den kapitalistiska ekonomin och bör attackeras med kapitalismen som helhet. Som Friedrich Engels skrev i Bostadsfrågan redan 1872:

”Och så länge som den kapitalistiska produktionsformen består är det en dårskap att separat vilja lösa bostadsfrågan eller någon som helst samhällelig fråga som rör arbetarnas öde. Lösningen ligger emellertid i avskaffandet av den kapitalistiska produktionsformen, i att arbetarklassen själv tillägnar sig alla livs- och arbetsmedel.”

SKP Stockholm

 

En tanke på “Protester mot drastiska hyreshöjningar

  1. Dags att kräva en begränsning av hyrorna. Människor ska inte behöva betala mer än 5 % av sin inkomst i hyra. Anledningen till hyreshöjningarna är att stötta upp spekulanternas sjunkande vinster på grund av den inflationskris som kapitalismen har skapat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.