Vapen till Israel blockerades av demonstranter i USA

UTRIKES Även i USA, ett land vars regering tveklöst finansierar Israels sida i kriget mot det palestinska folket,  griper protesterna om sig. I hamnen i Tacoma i staten Washington samlades hundratals människor för att blockera ett militärt fartyg som de fått uppgifter om skulle leverera krigsmateriel till Israel.

“Vi kräver eldupphör nu. Vi vill att mördandet slutar. Vi vill ha en ordentlig undersökning  och aktion mot USA:s utrikespolitik och finansieringen av Israel” sa Wassim Hage, en av dem som deltog i protesten och arbetar för den arabiska organisationsgruppen AROC som stod bakom protesten.

Al Jazeera kunde senare bekräfta att skeppet verkligen skulle transportera militärmateriel, men fick ingen ytterligare information om dess destination ”av säkerhetsskäl

Demonstranterna använde cyklar och bilar med varningslamporna på för att blockera trafiken runt båten. Demonstrationen engagerade också ursprungsbefolkningen i Puyallup-stammen, som lade ut med en ceremoniell kanot för  att blockera åtkomst från vattnet. En representant för stammen påpekade att deras egen historia av fördrivning och förtryck gör Palestinafrågan särskilt angelägen för dem.

Det är andra gången skeppet drabbas av protester. I fredags hindrades det i timmar från att lämna Kalifornien. Även i Tacoma kom båten så småningom iväg med sin dödsbringande last, men Hage menade att aktionen ändå fördröjts med 12 timmar och att varje timme där vapnen inte kan användas mot Palestina räknas

En tanke på “Vapen till Israel blockerades av demonstranter i USA

  1. Det är den typen av samordnade aktioner mellan demonstranter och hamnarbetare som ger praktiska resultat. Aktioner som hindrar fartyg på väg till Israel med militär last förlänger livet för palestinska barn som attackeras av IDF i Gaza.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.