Fastighets varslar om sympatistrejk för Tesla-arbetarna

FACKLIGT Idag vid lunchtid börjar hamnarbetarna i Transport blockera lossning av fordon från amerikanska elbilsföretaget Tesla.  Nu varslar också LO-facket Fastighets  om blockad av allt arbete relaterat till Tesla. Det gäller städning av företagets lokaler i Huddinge, Segeltorp, Umeå och Upplands Väsby. Konfliktåtgärden börjar gälla från 17 november.

De konkreta effekterna av konflikten rapporteras hittills vara begränsade eftersom strejkbrytare ändå arbetar på många av Teslas serviceanläggningar.  En orsak till detta kan vara att Tesla hotar arbetare som strejkar med uppsägning, något som IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä förklarar bryter mot medbestämmandelagen och är skadeståndssanktionerat. 

Grunden till konflikten är att IF Metall vill ha kollektivavtal för verkstadsarbetarna som jobbar på Teslas serviceanläggningar, något som företaget motsätter sig. IF Metalls Teslastrejk för att få till stånd ett kollektivavtal inleddes förra veckan., och ett tiotal serviceanläggningar runt om i landet är uttagna i strejk,  liksom ett 20-tal verkstäder.

Nu kommenterar företrädaren för Tesla Sverige för första gången och säger att man redan erbjuder likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och inte har anledning att teckna något annat avtal.

En tanke på “Fastighets varslar om sympatistrejk för Tesla-arbetarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.