Vapenvila, men våldet på Västbanken fortsätter

UTRIKES Vapenvilan mellan Israel och Hamas har just förlängts med en dag, och fängslade palestinier har släppts och anlänt hem. De flesta som släppts är ungdomar som suttit häktade utan åtal, och ett antal kvinnliga aktivister.

De har varit så kallade säkerhetsfångar, och behandlats i enlighet med hårda militärlagar som Israel tillämpar på ockuperat område. Det betyder bland annat att soldater på eget bevåg kan gripa palestinier som de anser beter sig upproriskt, och sedan sätta dem ”administrativt förvar” – en åtgärd som kan förlängas gång efter gång, utan att det hålls någon rättegång. Vissa ställs dock inför militärdomstol, vilket oftast leder till fällande dom.  Just nu beräknar den israeliska människorättsorganisationen Hamoked att det finns sammanlagt ca. 7000 palestinska fångar i Israel: var tredje är dömd, var tredje väntar på militärrättegång och var tredje är i administrativt förvar.

De frigivna rapporterar om att de behandlats illa efter krigets utbrott den 7 oktober. De kvinnliga fångarna har hotats med våldtäkt, mat och vatten hölls inne och de blev dagligen slagna och sparkade, säger Walaa Khaled Tanji, en av dem som fick återvända till Västbanken.

Västbanken fortsätter våldet samtidigt som frigivna fångar välkomnas hem. Sedan krigsutbrottet har 200 palestinier dödats där, och den israeliska  militären fortsätter räderna mot det palestinska motståndet. Nya människor fängslas och fyller återigen Israels fängelser. De extrema bosättarna fortsätter också sin landockupation och driver människor från hus och hem – många har självevakuerat inför den terror som drabbar dem.

En tanke på “Vapenvila, men våldet på Västbanken fortsätter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.