Oklara palestinska dödsfall i israeliska fängelser

UTRIKES Runt 8 000 palestinier sitter just nu i israeliska fängelser, skriver the Guardian. Tidigare i december sade gruppen Palestinian Prisoners’ Club, som håller räkningen på fångar från Västbanken och Gaza, att det fans ungefär 7800 palestinska fångar i Israel – det högsta antalet på 14 år, och siffrorna har stigit sedan dess.

Samma grupp rapporterar med hjälp av officiella israeliska siffror att Israel under den korta vapenvilan som slutade den 1 december släppte 240 palestinier, mestadels ungdomar och en del kvinnor. Samma vecka som vapenvilan arresterade man dock 260 andra palestinier, så att antalet fångar i själva verket ökade.

80 procent av de som är fängslade sitter i så kallad administrativ fångenskap, något som strider motinternationell lag. De har inte dömts och deras fängelsetid kan i princip utsträckas hur länge som helst.

Flera dödsfall i israelisk fångenskap har rapporterats, och människorättsgruppen Addameer har försökt att fastställa vad som har hänt i de fall palestinier har dött i fängelse – en läckt obduktionsrapport visar på misshandel och skador som inträffade före döden. FN har krävt undersökningar av palestinska dödsfall och misshandel i fängelse. Från personer som frigivits finns också vittnesuppgifter om ökad misshandel och svältransoner. Fångar hålls också inlåsta i cellerna dygnet runt på grund av undantagslagar. Den israeliska militären försvarar sig med att fångarna behandlats väl och i enlighet med regelverket, och att egna undersökningar av händelserna görs.

De palestinier som bakbundna och i underkläderna fördes bort av israelisk militär för någhobn vecka sedan är en grupp, vars öde just nu är oklart. Hundratals av dem ska ha först till en militärbas i södra delen av Israel. Där ska flera ha omkommit under oklara omständigheter, rapporterar israeliska Haaretz.

 

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.