Fusionsteknik väcker hopp om obegränsad energi

VETENSKAP Nu är det dags igen. Forskare i Kalifornien rapporterar nya framgångar med fusionsenergi och kapitalet gläder sig åt tanken på ren, billig energi som aldrig någonsin tar slut. Detta eftersom forskarna nu flera gånger kunnat upprepa försök där reaktionen ger mer energi än den kostar. och samtidigt har man slagit nya rekord i energimängden de fått ut.

För ett drygt år sedan rapporterade Riktpunkt om ett lyckat experiment där man för första gången lyckades få ut mer energi än man matade in i en fusionsreaktion på laboratorienivå.  De här experimenten utförs av världens kraftigaste laser som får atomer att smälta samman och avge energi när de gör detta. 192 laserstrålar beskjuter en diamantkapsel med väteplasma som är liten som ett pepparkorn och ligger i en guldcylinder. Energin man får ut räcker just nu inte till mer än att koka ett tiotal kannor med vatten.

Men det fina i kråksången är inte mängden, utan att man nu har kommit så långt att hela skeendet går att upprepa gång efter gång: det kallas för att processen är robust och klarar smärre variationer. Det är det som orsakar jublet, och fär bland annat den vetenskapliga tidskriften Nature  att tala om inträdet av en ny tidsålder. Men ännu är det inte aktuellt att öka storleken på cylindern och få ut mer energi – fler experiment väntar.

Och  de är på gång, tungt finansierade. Mer än 30 länder deltar för närvarande i ett internationellt projekt för att  utveckla fusionskraften, avslöjade USA:s klimatrepresntant John Kerry på COP28 nyligen.  Och både USA:s president Biden och energiministern Jennifer Granholm är entusiastiska, med satsade miljoner dollar och förhopppningar om en kommersiell reaktor inom tio år. KTH-professorn Per Brunsell är mer tveksam, minst 30 år lär det ta med testanläggningar och  försök, menar han.

Men det finns också andra aspekter att tänka på: klimatproblemen går inte att lösa med ständigt ökande produktion för profit, och miljökrisen handlar om mer än den globala uppvärmning som man tror fusionskraften ska få stopp på. En kapitalism på steroider med obegränsad energitillgång lär snart göra slut på världens råvaror, öka intensiteten i ett skadligt jordbruk som utarmar marken och dessutom avskoga hela planeten.

Ingen ny teknik kan ersätta ett samhälle byggt för människan och hennes behov, men ren, koldioxidfri energi skulle vara en fantastisk tillgång för ett sådant samhälle!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.