Över hälften av alla hatbrott rasistiska

INRIKES Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet kännetecknas över hälften av alla hatbrott av rasistiska eller främlingsfientliga motiv. Därefter kommer hatbrott mot religiösa grupper och hatbrott mot hbtqi-personer.

53 procent av alla hatbrott som polisanmäldes under 2022 kännetecknades av rasistiska eller främlingsfientliga motiv, medan 16 procent rörde sig om religiösa grupper och 12 procent var riktade mot hbtqi-personer. De resterande hatbrotten gick inte att kategorisera, utan kategoriserades som ”ospecificerade hatbrott”.

Majoriteten av de som utsattes för hatbrott under förra året var män, dock med ett undantag – fler kvinnor utsattes för islamofobiska hatbrott än män. Även gärningspersonerna var i de övervägande fallen män – 46 procent var män och 14 procent kvinnor.

Vanligast är verbala kränkningar och någon form av skadegörelse. Sammanlagt stod hatbrott via digitala kanaler för sju procent av anmälningarna, men i fallen med hbtqi-personer skedde 48 procent av hatbrotten genom digitala kanaler. I 16 procent av fallen rörde det sig om ett fysiskt angrepp.

Flesta antal hatbrott per 100 000 invånare fanns i södra Sverige, där det förekom 32 hatbrott per 100 000 invånare och färst hatbrott ägde rum i västra Sverige, där 21 hatbrott per 100 000 invånare förekom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.