Kubas ekonomi fortsatt i recession – BNP sjönk med 1-2 procent 2023

UTRIKES Den ekonomiska situationen på Kuba är fortsatt ansträngd och man har inte nått upp till de ekonomiska mål man satt för 2023. Istället krympte ekonomin och landets BNP minskade med mellan en och två procent.

I slutet av 2023 var målet att man skulle ha ökat landets BNP med tre procent men istället har nu landets BNP krympt med en till två procent. Exportmålen uppnåddes inte, utan man hamnade 770 miljoner dollar under det satta målet och turismen, som visserligen ökade marginellt, nådde inte upp till de satta målen på 3,5 miljoner besökare.

För nästa år är målet att locka till sig 3,1 miljoner besökare, vilket är högre än resultaten för 2023 men fortfarande lägre än nivåerna från innan pandemin. För exportindustrin sätter man mer eller mindre samma mål som för 2023 – export till ett värde av 9,7 miljarder dollar.

I sitt tal till parlamentet framhöll presidenten Diaz-Canel tre faktorer som påverkat det ekonomiska resultatet. I första hand handlar det om den ekonomiska blockaden, som påverkar hela landet. De två andra faktorerna handlar om hur man öppnat upp den icke-statliga sektorn utan regleringar och bestämmelser, samt hur man brustit i den ekonomiska planeringen.

Tidigare under presenterades ett lagutkast till stora förändringar i de statliga företagens roll i den kubanska ekonomin. Dessa har stora likheter med de ekonomiska reformer som på 60-talet bidrog till att underminera den planerade ekonomin i Sovjetunionen och enligt planen ska dessa beslutas om under december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.