Socialdemokraterna inte nöjda med regeringens politik – vill ha ännu mer kontroll

INRIKES Socialdemokraterna är inte nöjda med alla de repressiva åtgärder som regeringen vidtagit men det handlar inte om att det går för långt – utan om att de inte är tillräckliga. Nu vill man ha ännu mer pengar till tullen och ännu större befogenheter.

Idén om att mer och mer repression ska kunna knäcka gängen har ingen tydlig förankring i forskning, utan snarare visar forskningen att mer repression skapar mer kriminalitet. I kampen om politiska poäng är det dock ingen som är intresserad av forskningen – istället tävlar man om vem som kan införa de mest repressiva åtgärderna.

Regeringspartierna ligger långt fram i den tävlingen och har inte bara infört ungdomsfängelser, ökat repressionen mot migranter och riktat in sig på de kriminellas anhöriga. För att inte vara sämre vill nu Socialdemokraterna stärka tullen och ge tullpersonalen större befogenheter att kroppsvisitera, utökad rätt att undersöka och öppna försändelser, större möjligheter att stänga av områden vid den inre gränsen och ge tullen en generell rätt att stoppa transportmedel.

Denna tendens är inget nytt hos Socialdemokraterna, utan var fullt synlig när de satt i regeringsställning och i valrörelsen skröt man om hur man infört en rad straff och hur man ville gå ännu längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.