100 år sedan agitatorn, publicisten och folkbildaren Kata Dalström dog

KULTUR, PARTIET Det var snöstorm i Stockholm den 11 december 1923 när Kata Dalström, efter att ha legat på lit de parade i gamla Folkets hus, fördes till Norra begravningsplatsen med ett följe av tusentals som hade respekterat och beundrat henne och varit hennes kamrater  i den politiska kampen. Hon hade varit en eftertraktad föreläsare och åkt land och rike runt.

Den 11 december 2023 tog sig ett 15-tal personer till begravningsplatsen i Solna och vandrade på besvärliga vintervägar till Lindhagens kulle där många av arbetarrörelsens ledare ligger begravda; fast inte kommunisten Lars Linderot vars grav finns på Skogskyrkogården. Det var Arbetarnas kulturhistoriska sällskap, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek samt ABF som stod för initiativet och SKP Stockholm såg det som en självklarhet att närvara vid minnet av en av ledarna under vårt partis första år. Kata Dalström lämnade socialdemokratin 1917 för Socialdemokratiska vänsterpartiet,  och blev 1921 medlem i Sveriges kommunistiska parti samt dess partistyrelse.

Gunnela Björk, historiker från Örebro och författare till biografin Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg gav en kort exposé över Katas sista år innan ljus tändes och blommor lades i snön – röda nejlikor från SKP. Eftersom Kata Dalström var sexbarnsmor överraskar det inte att ättlingar från den stora familjen finns kvar och så gjorde ett barnbarn och ett barnsbarnsbarn gruppen sällskap.

Under hösten har SKP Malmö tryckt upp tre artiklar av Kata Dalström som alla tidigare utgivits av partiförlaget Fram och som kan beställas för 25 kr styck. Dessa är:

Blad ur de lagliga stöldernas historia. En vidräkning med stortjuvarna, Stockholm 1917

Vad vill kommunismen? Ett ord till Kvinnorna

Arbetarklassens Ryssland. Någon om de sociala och kulturella reformerna i sovjetrepubliken. En sammanfattning

Barbara Brädefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.