Hårdare tider väntar i Argentina

UTRIKES I slutet av november vann högerpopulisten Javier Milei presidentvalet i Argentina och efter en månad har han kommit igång med sin politik. Flera reformer ska genomföras och ingen av dem kommer göra livet lättare för Argentinas fattiga.

Milei kom till makten på en våg av folkligt missnöje med den tidigare politiken, som störtat med än 40 procent av Argentinas befolkning ner i fattigdom. Missnöjet kunde han fånga upp men det betyder knappast att det är de missnöjdas intressen han representerar, vilket också direkt blir tydligt i politiken.

Bland de första åtgärderna som den nya regeringen tagit till har varit att pausa subventionerna till elektricitetspriserna och kollektivtrafikspriserna, vilket kommer drabba vanligt folk hårt. Flera offentliga jobb kommer privatiseras och flera kontrakt kommer också att avslutas, eftersom Milei menar att det inte finns pengar. I samma veva har han devalverat den argentinska peson med 50 procent, vilket också kommer slå hårt mot redan fattiga.

Mileis regering visar också tydligt vilkas intressen han söker representera – ministrarna är i stor utsträckning före detta affärsmän eller ministrar i den tidigare presidenten Mauricio Macris regering. Som chef för den argentinska riksbanken har han utsett den tidigare nazisten Rodolfo Barra och han gav sin egen syster posten som presidentens sekreterare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.