Att vara hungrig mitt i Tyskland – en hungerstrejk för fängslade enligt tyska åsiktsparagrafer

DEBATT, UTRIKES I Tyskland har en motståndsrörelse pågått i över 200 dagar. Det är ett motstånd mot de tyska lagarna 129 A och B * som särskilt har lett till arresteringen av revolutionärer. En av de drabbade är İhsan Cibelik, en medlem av Turkiets mest kända musikgrupp, Grup Yorum. Han lider dessutom av cancer, men hindras från behandling och riskerar att bli mördad.

Efter att gruppen gett en konsert för mellan 55 000 och 100 000 personer förbjöd den turkiska regeringen alla deras framträdanden i Turkiet och två medlemmar i gruppen, Helin och İbrahim, gjorde en dödsfasta för att protestera mot detta. Tyvärr förlorade båda sina liv. De andra som drabbats är journalisten Özgül Emre och Antifa-aktivisten Serkan Küpeli, alla fängslade i Tyskland enligt dessa lagar.

Hungerstrejk i protest

För att inte vara tysta inför detta och för att upphäva dessa lagar, genomför Eda Deniz Haydaroğlu, Ilgın Güler, Sevil Sevimli och Lena İleni Açıkgöz  en hungerstrejk på obestämd tid i Tyskland. Eda är medlem i organisationen ”Avrupa ve Türkiye Dev Genç,” (Revolutionär ungdom i Europa och Turkiet) som organiserar på universitet och gymnasier i Turkiet och Europa. Ilgın Güler och Sevil Sevimli Güler är skådespelare och manusförfattare för folklig film i Turkiet och Europa.

Meningen med hungerstrejken är att kämpa mot lagarna 129A/B och för befrielsen av revolutionära fångar. Mer information om hungerstrejken finns på tyska på Anti-imperialistiska kampkommitténs hemsida.

Det är inte lätt att hålla en hungerstrejk i 286 dagar. Just nu närmar sig Eda dödens gräns, men fortsätter fortfarande att kämpa för sina kamrater.

De hungersrejkandes krav

Faktum är att kravrn är mycket enkla:

  • Justitiedepartementet måste dra tillbaka den pågående rättegången mot revolutionären och journalisten Özgül Emre, Grup Yorum-arbetaren İhsan Cibelik och Antifa-aktivisten Serkan Küpeli!
  • Revolutionära och anti-fascistiska fångar som Özgül Emre, İhsan Cibelik, Serkan Küpeli och Hasan Unutan bör prövas utan häktning!
  • All digital bevisning bör undantas från användning som brottsbevis! Digitala bevis har ingen tillförlitlighet eller beviskraft!
  • Rapporterna från Tysklands konstitutionskyddsorganisation (Verfassungsschutz) om revolutionärer är inte legitima och bör inte användas som bevis i domstol!
  • Tysklands federala chefsåklagare Peter Frank träffade Turkiets justitieminister och president Recep Tayyip Erdoğan kort efter operationen mot Özgül Emre och fick en hedersmedalj. Vad som diskuterades under mötet och vilka tjänster som ledde till att åklagare Peter Frank fick en hedersmedalj bör klargöras!
  • Tysklands motståndsgruppers parlamentsmöte, vars medlemmar har kämpat för uppehållstillstånd i fem år, bör återfå sitt uppehållstillstånd! Att ta bort uppehållstillståndet av politiska skäl är orättfärdigt och illegitimt!
  • Straffet mot İlker Şahin bör hävas!
  • De fascistiska lagarna 129, 129A och B bör upphävas!
  • Dessa grundläggande krav är våra krav. Vi vill att Eda inte ska dö, vi vill att hon ska leva. Därför vill vi vara rösten för dem som hungerstrejkar.

 

Murat Altunöz / Journalist / Pedagog

 

* red. anmärkning: lagparagraferna handlar om ”förebyggande av brott” och är alltså inte straffrättsliga i egentlig mening. De kallas ”Gesinnungsparagraphen”, alltså åsiktparagrafer, och har en över 200 år lång historia i den borgerliga tyska statens tjänst.

 

En tanke på “Att vara hungrig mitt i Tyskland – en hungerstrejk för fängslade enligt tyska åsiktsparagrafer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.