EKA:s uttalande på den kubanska revolutionens 64:e årsdag

PARTIET  Europeisk Kommunistisk Aktion (http://www.eurcomact.org/) hyllar den kubanska revolutionen på dess årsdag i följande uttalande som publiceras här i sin helhet i svensk översättning.

På den 64:e årsdagen av den kubanska revolutionen

Europeisk Kommunistisk Aktion hyllar kubanska revolutionens 64:e årsdag och revolutionärerna Fidel Castros, Che Guevaras och deras kamraters segertåg in i Havanna. Det var det kubanska folkets epos, den första socialistiska revolutionen i Latinamerika, som inspirerade arbetarnas och folkets strider runt om i världen. Den var ett levande bevis på marxismen-leninismens och den proletära internationalismens slagkraft.

Den visade att kapitalismen inte är oövervinnelig och att folket kan ta makten, störta det ruttna kapitalistiska systemet och bli herrar över sitt eget land.

Den kubanska revolutionen, med avgörande bidrag från Sovjetunionen och de andra socialistiska länderna, och det socialistiska Kuba gjorde en rad viktiga framsteg inom områden som hälsa, utbildning, välfärd, kultur och sport, något som förblir en avlägsen dröm för arbetare i de kapitalistiska länderna. Trots förlusten av viktiga allierade, såsom Sovjetunionen och de andra socialistiska länderna, och stora svårigheter till följd av den barbariska ekonomiska, handels- och finansiella blockaden som infördes av USA, fortsätter det kubanska folkets motstånd och kamp.

Partierna inom Europeisk Kommunistisk Aktion kommer med bestämdhet att fortsätta att fördöma den kriminella imperialistiska blockaden som USA driver mot Kuba, och eventuella förrädiska EU-planer om inträngande. De kommer också att stärka sin praktiska internationalistiska solidaritet med Kubas Kommunistiska Parti och det kubanska folket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.