Hemliga anställningskontrakt binder de anställda på Tesla

INRIKES Avslöjandena om elbilsföretaget Tesla duggar tätt. Först var det utnyttjandet av barnarbetare på Madagaskar och försöken att hindra åtkomst till Aftonbladets rapport med lögnaktiga påståenden på X. Nu kommer nästa sak: anställda får skriva på hemliga kontrakt omfattande upp till 70 A4-sidor.

Darko Davidovic är förbundsjurist på IF Metall och säger till DN att den juridiska texten på både svenska och engelska är svårförståelig även för honom. ”Det är inte rimligt, vanligt folk ska inte behöva göra en rättslig analys av sitt anställningskontrakt”, säger han.

Här finns bland annat skrivningar om sekretess där Tesla-anställda lovar att inte avslöja något om företaget även efter att de slutat sin anställning. Lena Maier Söderberg, chefsjurist LO-TCO rättskydd– fackförbundens juristbyrå –  har inte sett något liknande på svensk arbetsmarknad. ” Jag tror ingen anställd förstår vad man egentligen förbinder sig och samtycker till”, säger hon.

Kontrakten handlar också om immateriella rättigheter. Om alltså en anställd uppfinner eller skapar något, så stipuleras att arbetsgivaren äger alla rättigheter, och att den anställde går lottlös. Och det ska gälla även utanför arbetstid och utanför arbetsplatsen. Personens alster behöver inte ens vara kopplat till Tesla. Det skulle kunna handla om en diktsamling som någon skrivit på fritiden, säger Lena Maier Söderberg.

Bengt Domeij, professor i civilrätt vid Uppsala universitet,  säger att arbetstagarens rätt till sin uppfinning finns fastställd i lagen och inte går att avtala bort. Att det här skrivs in beror på att den som läser det helt enkelt tror att tror att det är giltigt och följer det. Uppenbarligen är detta ett vanligt tillvägagångssätt i USA, som Tesla nu har överfört till Sverige.

Tesla svarar som vanligt med floskler om sin goda arbetsplatskultur och att man inte vill skriva på kollektivavtal för att det inte behövs.

En tanke på “Hemliga anställningskontrakt binder de anställda på Tesla

 1. Var dag, efter timmar vid Tesla,
  tupplurar ej ens blev skapliga.
  Då dikter spreds, om alster som beskrev,
  dem vara oefterapliga.
  Dock, de förblev utan gehör
  av firmans kunder,
  också för vad dess boss bedrev,
  i det han helt sonika,
  twittrade sitt namn, dem inunder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.