Mer choklad och mindre frukt – så har svenskarnas matvanor förändrats de senaste åren

INRIKES Jordbruksverket har sammanställt statistik kring svenskarnas kostvanor från 1980 till idag och de visar bland annat att konsumtionen av choklad har ökat medan fruktätandet minskat – framför allt gäller detta från 2015 till idag.

Fram till 2015 ökade fruktkonsumtionen mer eller mindre varje år, framför allt åt folk mer bananer, meloner och andra exotiska frukter medan inhemska frukter, såsom äpplen och päron, förlorade i popularitet. Medan fruktkonsumtionen har minskat har intaget av socker både i form av choklad och konfektyr men också i form av läskedrycker ökat markant. Sedan 1980 har konsumtionen av choklad- och konfektyrvaror ökat med 67 procent och läskedryckskonsumtionen ökat med långt över 200 procent.

Köttkonsumtionen har i allmänhet ökat, drivet av ett fyrfaldigat intag av fjäderfä, medan andra köttgrupper minskar. Även konsumtionen av bröd och andra spannmålsprodukter har ökat och tillsammans med köttet utgör brödet lite mer än hälften av vårt proteinintag.

I och med pandemin och inflationen påverkades också människors kosthållning. När frukt och grönt blev dyrare, slutade folk helt enkelt att köpa det i samma utsträckning. Framför allt gäller detta fattiga människor och Livsmedelsverket varnar för att det kan påverka folkhälsan negativt på längre sikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.