Ett maktlöst och tandlöst FN – resolution om vapenvila i Palestina röstades ned

UTRIKES Igår kväll lade USA in sitt veto  mot resolutionen om en omedelbar vapenvila och humanitära pauser i Gaza i FN:s säkerhetsråd. Storbritannien lade ned sin röst. 13 medlemmar i säkerhetsrådet röstade för, men USA förklarade sitt veto med ”att nästan alla av våra rekommendationer ignorerades”, och att en vapenvila nu bara skulle gynna Hamas. Storbritannien förklarade att man lade ned sin röst för att Hamas inte fördömdes i resolutionen.

Före omröstningen sade FN:s generalsekreterare António Guterres att Hamas måste släppa alla som hålls som gisslan,  men uttryckte därefter en skarp anklagelse mot Israels regering och militär, där han betonade att Hamas brutalitet inte kan rättfärdiga den kollektiva bestraffningen av palestinier. 

Under tiden pågår markstrider från hus till hus i Khan Younis, där israel menar att Hamasledaren Yahya Sinwar finns. Krisen för civilbefolkningen är total. Hamas sjukvårdsmyndighet skrev upp dödssiffran till över 17 400 på fredagskvällen.

I vad som närmast verkar som ett hån har Israel öppnat ett ” säkert område” kallat Muwasi på omkring 20 kvadratkilometer vid Medelhavskusten. Det är ett provisoriskt tältläger där tusentals palestinier trängs unde rbedrövliga förhållanden på fält och leriga vägar. Området saknar rinnande vatten och toaletter, inga hjälporganisationer finns på plats och tälten skyddar inte mot den kyla och det regn som kommer med vintern. Dessutom är säkerheten mot bombräder minst sagt tveksam, eftersom andra så kallade säkra zoner tidiagre har bombats av Israel

Det är fullständigt uppenbart att FN är maktlöst och tandlöst – för att försöka uppnå någon sorts kompromiss nämner man Hamas och Israel som likvärdiga, man upprepar krav om att frige dessa stackars 130 personer som fortfarande är gisslan (om inte Israel lyckats bomba ihjäl dem vid det här laget), och lyckas inte få fram någon enighet i alla fall. Och hur skulle det ens vara möjligt när FN består av en samling representanter för imperialistiska stater som har sina egna intressen att skydda?  Vad Guterres än säger går de ekonomiska och strategiska intressena före människoliv. USA och Storbritannien är lika ointresserade av palestinska liv som Israel är: västimperialismen behöver ju sin utpost i Mellanöstern. Mindre viktiga spelare kan få uttrycka protester, men alltid med förbehållet att alltsammans ju egentligen är palestiniernas eget fel.

Det ständiga upprepandet av Hamas skuld till kriget är ett sätt att försöka vända bort mänsklighetens blickar från Israels folkmord. Och nej, Hamas är inte skuld till Israels krigföring mot civila. Israel begår dessa brott, ingen annan. Därmed den sionistiska ledningen och militären skyldiga till ett blodbad och en utrotningskampanj som saknar motstycke i modern historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.