Nu blockerar även slovakiska lastbilschaufförer gränsen till Ukraina

UTRIKES Sedan början av november har polska lastbilschaufförer blockerat de polska gränsövergångarna till Ukraina. Nu får de sällskap av sina slovakiska kollegor, som påbörjat en blockad av landets enda gränsövergång för lastbilar till Ukraina.

Bakom blockaderna finns en frustration med hur de ukrainska lastbilschaufförerna används för att pressa ned lönerna för lastbilschaufförerna. Ukrainska chaufförer är billigare, vilket sätter press på de polska och slovakiska motsvarigheterna. Därför blockerar man också gränserna i båda länderna och man kräver bland annat att EU ska förbjuda ukrainska chaufförer att köra last mellan EU-länder, så att de ska vara begränsade till transporter in och ut ur EU.

De slovakiska transportarbetarna har dock meddelat att de inte kommer att blockera humanitärt bistånd, militärt stöd eller kylvaror. De kommer också släppa igenom fyra lastbilar varje timme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.