Nya protester i Serbien

UTRIKES Efter det serbiska valet har flera protester organiserats av oppositionen, som anklagar regeringen för valfusk. Ryssland har spelat en viktig roll i att stödja regeringen och menar att protesterna är att lika vid en så kallad ”färgrevolution”.

Under onsdagen ägde nya protester rum i Belgrad och stadens centrum stängdes ner i fyra timmar av demonstranterna, som leddes av studenter från organisationen ”Studenter mot våld”. Bakgrunden är anklagelser om valfusk i det senaste valet och demonstranterna menar bland annat att serber från Bosnien-Hercegovina tillåtits rösta i det serbiska valet, trots att de inte har någon laglig rätt att göra det. 

Från regeringens sida menar man att man inte kommer att låta ”oppositionens våld” sätta dagordningen och Ryssland, vars säkerhetstjänst ska ha varnat de serbiska myndigheterna för oppositionens planer, menar att protesterna är ett västligt försök att genomföra en så kallad ”färgrevolution”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.