Protester mot det serbiska valresultatet

UTRIKES Valresultatet i Serbien, där den sittande presidenten Aleksander Vucics parti vann egen majoritet, kritiseras av oppositionen. Protester har också ägt rum i framför allt Belgrad.

En vecka efter att valet hölls organiserades protester mot resultatet, eftersom oppositionspartierna menar att valet var riggat. Tiotals personer arresterades av serbisk polis efter protester framför bland annat en av Belgrads polisstationer och vid stadshuset. Vid stadshuset skadades två poliser och skador uppstod inuti huset. Kritiken mot valresultatet bestod bland annat i att det styrande partiet fick oproportionerligt mycket utrymme i media.

Ryssland, som traditionellt står Serbien väldigt nära, ska också ha tipsat de serbiska myndigheterna om vad oppositionen planerade, så att dessa kunde ingripa mer effektivt än vad som annars hade varit fallet. En talesperson för det ryska utrikesministeriet har också jämför händelserna med Maidan-kuppen som ägde rum i Ukraina 2014 och från vissa håll påstår man att de serbiska myndigheterna nu förhindrat en så kallad ”färgrevolution”.

En tanke på “Protester mot det serbiska valresultatet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.