Tung repression mot oppositionella i Israel

UTRIKES Riktpunkt har tidigare rapporterat om hur repressionen mot framför allt kommunistiska ledamöter i Knesset sett ut, men det är inte det enda sättet på vilket repressionen mot oppositionella i landet eskalerat sedan terrorkampanjen i Gaza inleddes.

Två kommunistiska parlamentsledamöter har blivit avstängda och även islamistiska ledamöter har fått repressalier riktade mot sig på grund av de åsikter de uttryckt. Repressionen har inte stannat där, utan riktas mot oppositionella i hela det israeliska samhället.

Nästan direkt efter terrorkampanjen i Gaza inleddes antog det israeliska parlamentet, Knesset, en lag som förbjuder ”användning av terroristmaterial”. Man har senare kriminaliserat möjligheten att identifiera sig med Hamas eller ISIS – gör man detta riskerar man ett straff på ett år i fängelse. Vad exakt ”användning” innebär är inte tydligt, varför lagen också tillämpas godtyckligt.

I själva fängelserna har också förhållandena förvärrats och palestinska fångar har fått böcker, tv och andra förmåner borttagna.

Israel har också förbjudit anti-krigsdemonstrationer och man slår även ner hårt mot palestinska demonstrationer.

Sedan kriget börjat har dessa lagar och protesterna mot den israeliska terrorpolitiken också fördubblat fängelsebefolkningen i Israel, vilket säger mycket om hur rigoröst den israeliska repressionen går till väga. Det säger också något om hur oseriöst Israel ser på fångutväxlingen med Hamas – varje frigiven palestinsk fånge ersätts med flera nya.

En tanke på “Tung repression mot oppositionella i Israel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.